Het concept van de dagen 

Le Quattro Stagioni organiseert 4x per jaar, ieder jaargetijde, een themadag die steeds uit de volgende onderdelen zal bestaan:  

- Een lunch of een maaltijd  
- Een inleiding, een lezing, gesprek  
- Een bezoek aan een toepasselijke  instelling.  

Wisselende onderwerpen van culturele aard vormen de thema’s en steeds zal een variabele groep deelnemers uitgenodigd worden.  
De onderwerpen kunnen ook door de deelnemers worden voorgesteld.   

Mogelijke thema's uit bv. beeldende kunst, iconografie, muziek, kostuum en mode, architectuur, ballet, film, reizen, enz.  

 

Le Quattro Stagioni nodigt je van harte uit op
vrijdag 9 juni en zaterdag 10 juni 2017
voor de themadag

Tijd en Kunst in Balans

Met als hoogtepunten:

de tentoonstelling KAIROS CASTLE
- de kunst van het juiste ogenblik -
in het KASTEEL van GAASBEEK te Lennik

en in Brussel de tentoonstelling
HET AFWEZIGE MUSEUM
in WIELS – Centrum voor Hedendaagse Kunst

KAIROS CASTLE onder curatorschap van de filosofe Joke Hermsen heeft alles te maken met onze beleving van tijd, maar ook met ons verlangen naar onthaasting. De kwantitatieve tijd Chronos en de kwalitatieve tijd Kairos moeten met elkaar in evenwicht zijn. Kunst uit vroeger tijden wordt nu in Kasteel van Gaasbeek aangevuld met beelden, schilderijen, tekeningen, foto’s en designobjecten tot video’s en installaties van kunstenaars als George Meertens, Jaap de Jonge, Rebecca Horn, Pipilotti Rist, e.v.a. Met woord en beeld, klank en kleur wordt die andere meer ‘gestapelde’ tijd ervaren, immers inspiratie vanuit de verstilling leidt tot bevlogen momenten van schoonheid en daadkracht. Muziek van o.a. Bach, Philip Glass, Laurie Anderson klinkt overal.
HET AFWEZIGE MUSEUM, de internationale groepstentoonstelling in WIELS toont werk van zesenveertig kunstenaars met Mark Manders, Guillaume Bijl, Francis Alÿs, Marlene Dumas, Luc Tuymans e.a. De tentoonstelling waaiert uit over 5 verdiepingen en 3 gebouwen waaronder het schitterend ruïneuze Métropole-gebouw. Het is een blauwdruk van een toekomstig museum en geeft wellicht een antwoord op de prangende vraag waarom er in Brussel geen Europees Museum voor hedendaagse kunst bestaat? En hoe prestigieus is de samenwerking van het Centre Pompidou Parijs met het Brussels Citroënmuseum voor moderne kunst dat in 2020 geopend zal worden? Discussie alom.

Vrijdag 9 juni 2017

Je wordt op op vrijdag 9 juni 2017 om 10.00 uur verwacht in Studio Overbeek ten huize van de familie Joosen te Chaam. Toon Joosen, docent Kunst, vertelt in zijn presentatie Kunst en Tijd in Balans meer over de positie die de kunstenaar inneemt ten opzichte van de tijd. Diverse facetten van TIJD worden belicht.
En over het kunstencentrum WIELS, gevestigd in het Blomme gebouw (Brouwerij Wielemans-Ceuppens). Het is een uniek monument van het Brussels patrimonium uit de 19e eeuw en viert dit jaar zijn tienjarig jubileum met de grote tentoonstelling HET AFWEZIGE MUSEUM.
Ter afsluiting van deze dag genieten we van een zomerse lunch en kunnen in de lommerrijke tuin nog wat napraten.

_______________________________________________________
.

.
________________________________________________________

Zaterdag 10 juni 2017

Op zaterdag 10 juni 2017 vertrekken we om *8.30 uur naar Lennik/Brussel met een voor dit besloten gezelschap gehuurde luxe touringcar. Het Kasteel van Gaasbeek in Lennik en WIELS - Centrum voor Hedendaagse Kunst - in Brussel bezoeken wij een aantal uren. We lunchen op eigen gelegenheid, bv. in museumcafé KAMILOU in WIELS.
Tot slot rijden wij ter verrassing richting Antwerpen voor een kort bezoek aan een galerie, gelegen op een bijzondere locatie te midden van industrieel erfgoed. We hopen rond 18.30 uur weer terug te zijn in Nederland.

Het intens beleven, de meerwaarde van de ontmoeting, het samen genieten van de maaltijd, de verdieping middels de kunstbeschouwing; deze unieke symbiose komt bij Le Quattro Stagioni volledig tot zijn recht en geeft een extra dimensie aan onze themadagen.

(Besloten gezelschap - zonder winstoogmerk)

Verdere informatie en aanmelden via onderstaand e-mail adres

Met vriendelijke groet,     
Virginy Joosen - Walraven.
Beckershagen 15   4861 SE   Chaam.
Tel: 0161 491760.