Het concept van de dagen 

Le Quattro Stagioni organiseert 4x per jaar, ieder jaargetijde, een themadag die steeds uit de volgende onderdelen zal bestaan:  

- Een lunch of een maaltijd  
- Een inleiding, een lezing, gesprek  
- Een bezoek aan een toepasselijke  instelling.  

Wisselende onderwerpen van culturele aard vormen de themaís en steeds zal een variabele groep deelnemers uitgenodigd worden.  
De onderwerpen kunnen ook door de deelnemers worden voorgesteld.   

Mogelijke thema's uit bv. beeldende kunst, iconografie, muziek, kostuum en mode, architectuur, ballet, film, reizen, enz.  

 

Le Quattro Stagioni nodigt je van harte uit op
vrijdag 14 enzaterdag 15 februari 2020 voor themadagen in Gent

DE BOLLE SPIEGEL

met bezoeken aan:
VAN EYCK. EEN OPTISCHE REVOLUTIE 
de grootste Jan van Eyck - tentoonstelling
  in het Museum voor Schone Kunsten te Gent

 De AANBIDDING van HET LAM GODS
in de Sint-Baafskathedraal te Gent

Van Eyck in Brugge: in het Groeninge
en het Gruuthusemuseum

---------------------

De tentoonstelling 'VAN EYCK. EEN OPTISCHE REVOLUTIE' is een mooie overgang van het QS-jaarthema 'De Bourgondiërs' in het jaar 2019 naar het nieuwe thema 'KLEUR-STOF' in 2020. Van Eyck werkte immers aan het flamboyante hof van de Bourgondische hertog Filips de Goede.

Jan van Eyck (ca. 1390 - 1441) stak ver uit boven zijn tijdgenoten. Met zijn observatievermogen tilde hij de olieverfkunst tot ongekende hoogte en bepaalde hij de verdere koers van de Westerse schilderkunst. Om zijn optische revolutie kenbaar te maken wordt er naast zijn werk kunst getoond van zijn meest getalenteerde tijdgenoten. Meer dan 100 schilderijen, miniaturen, sculpturen en tekeningen uit de (late) middeleeuwen komen samen. Meer dan elf paneelschilderijen van Van Eyck komen uit musea in Antwerpen, Berlijn, Madrid, Turijn, Washington DC, evenals een geïllustreerd getijdenboek van Turijn-Milaan. Centraal in de tentoonstelling staan de acht gerestaureerde buitenluiken van de 'Aanbidding van Het Lam Gods’, een hoogst uitzonderlijke bruikleen van de Sint-Baafskathedraal. (www.MSK)

Vrijdag 14 februari 2020

Je wordt op vrijdag 14 februari om 11.30 uur verwacht ten huize van de familie Joosen te Chaam. In een winterse ambiance genieten we van een aperitief en een lunch. Toon Joosen, docent Kunst, vertelt in zijn presentatie meer over het belang van kleuren en stoffen in de schilderkunst in het algemeen en die van de middeleeuwen meer in het bijzonder:´DE BOLLE SPIEGEL´.
Na afloop  genieten we van koffie/thee met zoeternij, waarna wij deze dag in Chaam rond 15.00 uur zullen beëindigen.

_______________________________________________________
.
klik op de foto voor een vergroting 

1  6 4
2  5  3 
Kleine foto-impressie van deze dagen
.
________________________________________________________

Zaterdag 15 februari 2020

Op zaterdag 15 februari 2020 vertrekken we om *8.30 uur naar Gent en Brugge met een voor dit besloten gezelschap gehuurde luxe touringcar.
In Gent bezoeken we eerst de kapel in de Sint-Baafskathedraal met de 'Aanbidding van het Lam Gods'. In het Museum voor Schone Kunsten bezoeken wij de tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie' binnen
het zogenaamd tijdslot van 11.50 u.
Na het museumbezoek en de lunch op eigen gelegenheid, bijv.in het museumcafé, vertrekken we om 14.30 uur naar Brugge. De eerder genoemde musea in Brugge liggen op loopafstand van elkaar evenals de Onze-Lieve-Vrouwekerk met daarin o.a. de verguld bronzen grafmonumenten van Karel de Stoute en zijn dochter Maria van Bourgondië, zoon en kleindochter van Filips de Goede. Tot 18.00 uur is het goed toeven in de historische binnenstad van Brugge. Tussen 19.30 uur en 20.00 uur hopen we weer terug in  Nederland te zijn.

Het intens beleven, de meerwaarde van de ontmoeting, het samen genieten van de maaltijd, de verdieping middels de kunstbeschouwing; deze unieke symbiose komt bij Le Quattro Stagioni volledig tot zijn recht en geeft een extra dimensie aan onze themadagen.

(Besloten gezelschap - zonder winstoogmerk)

Verdere informatie en aanmelden via onderstaand e-mail adres

Virginy Joosen - Walraven & Toon Joosen ------------ https://www.facebook.com/virginy.joosen.walraven
Beckershagen 15 4861 SE Chaam. --------------------- www.facebook.com/mii.colori www.colori.nl/thema
telefoon: 0161 491760 / 0651153533 -------------------- e-mail: virginy@colori.nl