Het concept van de dagen 

Le Quattro Stagioni organiseert 4x per jaar, ieder jaargetijde, een themadag die steeds uit de volgende onderdelen zal bestaan:  

- Een lunch of een maaltijd  
- Een inleiding, een lezing, gesprek  
- Een bezoek aan een toepasselijke  instelling.  

Wisselende onderwerpen van culturele aard vormen de themaís en steeds zal een variabele groep deelnemers uitgenodigd worden.  
De onderwerpen kunnen ook door de deelnemers worden voorgesteld.   

Mogelijke thema's uit bv. beeldende kunst, iconografie, muziek, kostuum en mode, architectuur, ballet, film, reizen, enz.  

 

Le Quattro Stagioni nodigt je van harte uit op
zaterdag 29 september en zondag 30 september 2018 voor de themadagen

DE FLANEUR
De STAD als Kunstwerk

Met als hoogtepunt de tentoonstelling:
DER FLANEUR
Vanaf de late 19e eeuw tot nu
In het KUNSTMUSEUM in Bonn

En in Limburg een historische buitenplaats met een hedendaagse twist.

Welke hedendaagse voetganger verstaat de kunst van het flaneren nog? Wandelen, stappen en een ommetje dat kan iedereen, maar welbewust je eigen tempo volgen in een op uur en tijd ingestelde wereld van passanten dat brengt een conflict teweeg met de urbanisatie. Men gedoogt de flaneur zelfs in de meest drukke straten van de stad, hetzij niet altijd van harte in het straatgewoel.
De flaneur is in het begin altijd mannelijk, totdat Virginia Woolf over haar ervaringen als “flaneuse” in Londen schrijft. Vanaf die tijd, met de opkomst van de winkelstraten en de passages wordt de flanerende flaneuse niet meer meteen als een vrouw van lichte zeden gezien. Ook in andere grote steden als Parijs en Berlijn wordt flaneren als het ware een levensopvatting, weliswaar een vaak eenzame want je doet het alleen en je hebt er bijna een dagtaak aan. Meer dan 160 werken van 68 kunstenaars uit de collecties van nationale en internationale musea zoals Musee d’Orsay in Parijs, Tate in Londen worden in de tentoonstelling getoond. Met o.a. Vincent van Gogh, Max Ernst, Maurice Utrillo, Ernst Ludwig Kirchner, Sigmar Polke en Jeff Wall.

Zaterdag 29 september 2018.

Je wordt op z aterdag 29 september tussen 10.00 uur en 10.30 uur verwacht in Studio Overbeek ten huize van de familie Joosen te Chaam. Onder het genot van een kopje koffie kunnen we kennis maken met elkaar.
In de presentatie De Flaneur en de Stad worden door Toon Joosen, docent Kunst, diverse facetten van de flaneur belicht in een door de eeuwen heen steeds meer urbaniserende omgeving.
Ter afsluiting van deze ochtend genieten we van lekkernijen.

________________________________________________________
.
klik op de foto voor een vergroting 

1  6 4
2  5  3 
Kleine foto-impressie van deze dag
.
________________________________________________________

Zondag 30 september 2018.

Op zondag 30 september vertrekken we om 08.00 uur naar Bonn met een voor dit besloten gezelschap gehuurde touringcar. Het Kunstmuseum Bonn met de tentoonstelling Der FLANEUR bezoeken wij een aantal uren. Er is gelegenheid te pauzeren in het museumcafé.
Rond de klok van 14.00 uur rijden wij terug naar Nederland en bezoeken in Limburg een historische buitenplaats met een onder hedendaagse architectuur gebouwd paviljoen te midden van een schitterende tuin.
Na ons bezoek rijden we ter afsluiting van deze dag naar een mooi kasteelrestaurant in het heuvelende Limburgse landschap in het grensgebied van Nederland en Duitsland. In het restaurant zal voor ons een twee-gangen diner geserveerd worden. Rond 18.30 uur rijden we terug naar Chaam waar wij rond de klok van 20.00 uur hopen te arriveren.

Het intens beleven, de meerwaarde van de ontmoeting, het samen genieten van de maaltijd, de verdieping middels de kunstbeschouwing; deze unieke symbiose komt bij Le Quattro Stagioni volledig tot zijn recht en geeft een extra dimensie aan onze themadagen.

(Besloten gezelschap - zonder winstoogmerk)

Verdere informatie en aanmelden via onderstaand e-mail adres

Met vriendelijke groet,     
Virginy Joosen - Walraven.
Beckershagen 15   4861 SE   Chaam.
Tel: 0161 491760.