Het concept van de dagen 

Le Quattro Stagioni organiseert 4x per jaar, ieder jaargetijde, een themadag die steeds uit de volgende onderdelen zal bestaan:  

- Een lunch of een maaltijd  
- Een inleiding, een lezing, gesprek  
- Een bezoek aan een toepasselijke  instelling.  

Wisselende onderwerpen van culturele aard vormen de themaís en steeds zal een variabele groep deelnemers uitgenodigd worden.  
De onderwerpen kunnen ook door de deelnemers worden voorgesteld.   

Mogelijke thema's uit bv. beeldende kunst, iconografie, muziek, kostuum en mode, architectuur, ballet, film, reizen, enz.  

 

Een vijfdaagse autorondreis

 van woensdag 28 augustus 2019 t/m zondag 1 september 2019

In de voetsporen van de Bourgondiërs

in Frans-Vlaanderen en Picardië.De reis In de voetsporen van de Bourgondiërs zal verzorgd worden in de sfeer en volgens het concept zoals je van ons gewend bent van onze themadagen. Er is dan aandacht voor kunst en cultuur, natuur en landschap en natuurlijk voor een goede maaltijd. We overnachten in charme- en karakteristieke hotels op basis van logies en ontbijt. Eigenlijk is de reis een aaneenschakeling van enkele themadagen en zal er waar mogelijk een lezing/presentatie gehouden worden over het programma van de volgende dag. Dagelijks zijn er enkele gezamenlijke programma-activiteiten. Er is verder veel vrije invulling van de tijd.

We gaan op zoek naar de Frans-Vlaamse identiteit van de Franco-Vlaamse Polyfonisten van de 15e eeuw en doen dat aan de hand van het landschap, waarin rivieren een grote rol spelen. En waar middeleeuwse kerken en abdijen en historische sites in deze streken onmiskenbaar aanwezig zijn. In brede zin in dat deel van het huidige Frankrijk dat in de zeventiende eeuw door Lodewijk XIV werd veroverd op de Nederlanden. Het gebied omvat dan niet alleen delen van het voormalig graafschap Vlaanderen, maar ook van het graafschap Henegouwen en zelfs van Artesië en van Picardië.

Tegenwoordig wordt het gebied steeds meer ontsloten: met een economische bloei door een grote haven als Duinkerken, met de Eurotunnel naar Engeland (Brexit is a disaster). Het industriële landschap met de herinnering aan drie eeuwen steenkoolwinning staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. In een oud mijnbekken is nu een museum verrezen met een grandioze collectie uit o.a. de Antieken en met tentoonstellingen van internationale allure. Een minimalistisch gebouw van glas en aluminium als culturele impuls voor de regio. Verderop in de glooiende heuvels van de kalkgronden ontvouwen zich de dorpjes, hun kerktorens zijn van verre te zien. Hemelsblauwe luchten met schitterende wolkenpartijen verraden dan de nabijheid van de zee.

Bij helder weer zie je de kliffen van Dover. En daar kwamen ze aan van overzee. Enclaves van Engeland waren het hier ten tijde van de Honderdjarige Oorlog, hele streken tot aan Parijs waren in bezit van de Engelse koningen. Die historie is nog altijd zichtbaar in het landschap. De stadjes vormden ook een bolwerk ter verdediging van de grens van de Bourgondische Nederlanden met Frankrijk. De verbeelding aan de macht, een rollercoaster door de geschiedenis aldus Bart van Loo in zijn nieuwe boek.
De streek vindt een nieuw elan en herstelt op wonderbaarlijke wijze uit de gruwel van de beide Wereldoorlogen.

Rust en ruimte in de abdijen, je kunt er overnachten en door prachtige tuinen wandelen. Bij gunstig tij kolonies zeehonden spotten, verderop de strandzeilers zien of villa’s uit 1900 bekijken in een stijlvolle badplaats met nostalgische sfeer. De kust met mooie vergezichten biedt vertier: een frisse neus en uitwaaien.

_______________________________________________________
.
klik op de foto voor een vergroting 

1  6 4
2  5  3 
Kleine foto-impressie van deze dagen
.
________________________________________________________

Het intens beleven, de meerwaarde van de ontmoeting, het samen genieten van de maaltijd, de verdieping middels de kunstbeschouwing; deze unieke symbiose komt bij Le Quattro Stagioni volledig tot zijn recht en geeft een extra dimensie aan onze themadagen.

(Besloten gezelschap - zonder winstoogmerk)

Verdere informatie en aanmelden via onderstaand e-mail adres

Virginy Joosen - Walraven & Toon Joosen ------------ https://www.facebook.com/virginy.joosen.walraven
Beckershagen 15 4861 SE Chaam. --------------------- www.facebook.com/mii.colori www.colori.nl/thema
telefoon: 0161 491760 / 0651153533 --------------------e-mail: virginy@colori.nl